Handleiding Algemeen Invoer gegevens

Uit Merlijn Handleiding
Ga naar: navigatie, zoeken


Algemene procedures en uitleg

Home | Applemenu  Archiefmenu  Datum  Default  Exporteren  Etiketten  Invoer  Invoer gegevens  Introductie  Kleuren  Knoppenbalk  Lettertypen  Merlijn pop-up  Multiselectielijst  Multiselectievenster  Onderbreken  Opstarten  Printen  Uitvoer  Voorkeuren  Wijzigmenu  Zoekfuncties  Zoeklijst  Zoekvenster 

Invoer gegevens

Er bestaan op dit moment twee verschillende invoervensters :

  • het 'traditionele' invoervenster, waarin U de gegevens alléén op volgorde kunt invoeren. Hierbij is het niet mogelijk direct terug te gaan naar een vorig veld om dit te corrigeren. U dient dan alle velden te doorlopen met 'Tab', 'Enter' of 'Return'. Aan het eind van de reeks gegevens vraagt het pakket dan om een 'OK 'of 'Nee'.
  • Met de 'Return-' of 'Enter-'toets of het klikken op 'OK' met de muis geeft U te kennen dat U de gegevens accepteert en dat deze mogen worden opgeslagen.
  • Met de 'N'-toets geeft U te kennen dat het gegeven niet mag worden opgeslagen, waarna de reeks velden opnieuw doorlopen wordt.
  • het venster met de 'vrije invoer'. Deze zijn te herkennen door de grijze arcering rondom de velden. Naast de eerder beschreven methode om naar het volgende veld te gaan, kunt U hier gebruik maken van de toetscombinatie 'Option-TAB' om naar het vorige veld te gaan, de pijltjestoetsen of met behulp van de muis het veld direct aan te klikken.
  • De invoerschermen zijn voorzien van een scrollbar, waardoor U de gegevens naar behoefte omhoog, omlaag of opzij kunt laten schuiven.

Bij het gebruik van dit invoervenster verschijnen géén knoppen 'OK' en 'Nee', maar kunt U door de toetscombinatie 'Apple-S' (zie ook het Wijzig menu) de gegevens accepteren.

  • Hierna verschijnt nog een venster waarin U de gegevens definitief kunt accepteren, annuleren of teruggaan naar het invoerscherm.

In de meeste pakketten kunt U dit venster 'weglaten' door dit onder het commando 'Stel voorkeuren in' aan te geven.

Alle traditionele invoervensters worden in de toekomst vervangen door de vrije invoer. Door de complexiteit van deze routines zullen wij in iedere release één of meer invoerschermen vervangen.