Handleiding Algemeen Multiselectielijst

Uit Merlijn Handleiding
Ga naar: navigatie, zoeken


Algemene procedures en uitleg

Home | Applemenu  Archiefmenu  Datum  Default  Exporteren  Etiketten  Invoer  Invoer gegevens  Introductie  Kleuren  Knoppenbalk  Lettertypen  Merlijn pop-up  Multiselectielijst  Multiselectievenster  Onderbreken  Opstarten  Printen  Uitvoer  Voorkeuren  Wijzigmenu  Zoekfuncties  Zoeklijst  Zoekvenster 

Multiselectielijst

De multiselectielijst maakt gebruik van de reeds langer bestaande zoeklijst. Met deze zoeklijst kan slechts één regel tegelijk geselecteerd worden. Met de zoeklijst van de multiselectie kunnen echter meerdere regels geselecteerd worden.

Wanneer een regel om de één of andere reden niet kan/mag worden geselecteerd, dan wordt deze regel schuin afgebeeld.

Om te kunnen werken met multiselectie zijn een drietal begrippen van belang, te weten:

Basisfuncties

Slepen met de muis

Terwijl U de muisknop ingedrukt houdt, beweegt U de muis. Dit wordt aangeduid met 'slepen'. Slepen in combinatie met een toets Terwijl U één of meerdere toetsen ingedrukt houdt, beweegt U de muis. Dit wordt aangegeven als 'toets' sleep. Klikken in combinatie met een toets Terwijl U één of meerdere toetsen ingedrukt houdt, klikt U met de muis. Dit wordt aangegeven als 'toets' klik. Met deze wetenschap is het werken met de multiselectiezoeklijst zeer eenvoudig geworden. De volgende mogelijkheden zijn op dit moment aanwezig:

Normaal klikken

Wanneer U in de zoeklijst op een bepaalde regel klikt met de muis (er mogen op het moment dat U op een regel klikt geen toetsen ingedrukt zijn) wordt er één regel geselecteerd. Wanneer de regel al geselecteerd was en U kiest deze regel dan volgt een venster met aanvullende informatie zoals U gewend bent. Dit geldt tevens voor de eerder genoemde schuin gedrukte regels. Wanneer U m.b.v. de multiselectie al een aantal regels hebt geselecteerd (zie onderstaande opties) en U klikt op een nog niet geselecteerde regel dan worden alle geselecteerde regels uitgezet. Alleen de regel waar U op geklikt heeft wordt nu geselecteerd. Regels die reeds eerder geselecteerd waren blijven geselecteerd.

Normaal slepen

Wanneer U in de zoeklijst staat en U drukt Uw muisknop in dan wordt - zoals U weet - de regel waar U op staat geselecteerd. Wanneer U nu echter de muisknop ingedrukt houdt en met de muis gaat 'slepen' dan worden alle regels waar U met de muis overheen gaat geselecteerd. Als U tijdens het slepen over regels heen gaat die niet geselecteerd mogen worden dan worden deze regels automatisch - nadat de muisknop losgelaten is - weer uitgezet.

Combinaties

'Shift'-klik

Stel : Er zijn al enkele regels geselecteerd en U wilt nog een regel selecteren die onder een aantal regels staat die niet zijn geselecteerd. Wanneer U dan met de muisknop op die regel klikt terwijl U tegelijkertijd de 'shift'-toets ingedrukt houdt dan wordt deze regel ook geselecteerd. Het omgekeerde werkt ook. Als u een blok van bijvoorbeeld 20 regels heeft geselecteerd en U wilt de middelste regel eigenlijk niet erbij hebben dan klikt U met de muisknop op die regel (met de 'shift'-toets ingedrukt) en de regel wordt weer uitgezet. Wanneer U een regel kiest die niet geselecteerd mag worden dan wordt onderin het scherm een verklaring gegeven.

'Apple'-sleep:

Bij slepen in combinatie met de 'Apple'-toets worden alle regels waar U overheen sleept uitgezet. Mocht U aan de rand van de zoeklijst komen, dan schuift de pagina gewoon mee.

'Option'-'Shift'-klik

Wanneer de 'option'- en de 'shift'-toets tegelijkertijd zijn ingedrukt en U klikt met de muis dan worden alle regels vanaf de laatste geselecteerde (of uitgezette) regel tot en met de regel waar U op klikte geselecteerd. (De regels die niet mogen worden geselecteerd blijven uit staan)

'Apple'-'Shift'-klik

Deze optie werkt op dezelfde manier als de 'Option'-'Shift'-klik optie met als enig verschil dat nu de regels uitgezet worden in plaats van geselecteerd.

'Apple'-F

Als de toetscombinatie 'Apple'-F wordt gegeven, dan verschijnt een venster waarin U een bepaald zoekgegeven kunt ingeven. Na het geven van 'OK' wordt er gezocht naar de regel met het zoekgegeven. Als deze regel bestaat, dan knippert deze regel en wordt vervolgens geselecteerd.

Als de gevonden regel niet mag worden geselecteerd, dan knippert deze regel eveneens, maar wordt niet geselecteerd en er volgt een geluidssignaal.

Als de regel met het gevraagde zoekgegeven niet bestaat, dan knippert de regel, die het dichtst in de buurt van het zoekgegeven komt. Deze regel blijft echter zoals hij was. Als de gezochte regel buiten het scherm valt, dan schuift de pagina gewoon mee.(Deze procedure zoekt alleen op het sorteergegeven)

'Apple'-A

Bij de toetscombinatie 'Apple'-A worden alle regels geselecteerd. Als één of meerdere regels niet mogen worden geselecteerd, dan blijven deze uitstaan.

'Apple'-N

Bij de toetscombinatie 'Apple'-N worden alle regels uitgezet.

Caps Lock - selectie-mode

Met de Caps Lock toets wordt de 'selectie-mode' aangezet. U heeft dan dezelfde mogelijkheden als wanneer U Caps Lock toets niet heeft ingedrukt met het verschil dat, wanneer U normaal klikt op een nog niet geselecteerde regel, die regel wordt geselecteerd en de rest van de (reeds geselecteerde) regels ongemoeid wordt gelaten. Als U klikt op een reeds geselecteerde regel of een regel die niet mag worden geselecteerd, dan wordt er géén extra informatie getoond. Als een regel niet mag worden geselecteerd, dan wordt onderin de zoeklijst tevens één van de redenen gegeven waarom dit zo is en volgt een geluidssignaal.

'ENTER'

Bij het geven van 'ENTER' worden de bewerkingen, die voor de gekozen menu-opdracht gelden, gepleegd op de geselecteerde regels.