Boekingsperiodes handleiding: verschil tussen versies

Uit Merlijn Handleiding
Ga naar: navigatie, zoeken
k (1 versie(s))
Regel 1: Regel 1:
{{Module navigatie|naam= Boekingsperiodes}}
+
{{Projectnavigatie|naam= Boekingsperiodes}}
 
<!-- HL -->
 
<!-- HL -->
 
{{HL start}}
 
{{HL start}}
Regel 53: Regel 53:
  
 
[[Categorie: Handleiding Boekhouder]]
 
[[Categorie: Handleiding Boekhouder]]
 +
[[Categorie: Boekingsperiodes]]

Versie van 17 mrt 2012 om 12:10

Projectdocumentatie Boekingsperiodes

Alle projecten  Basis  Analyse  Beschrijving  Documenten  Archief  Handleiding  Projectinfo  Puntenlijst  Rapport  Support  Techniek  Testverslag  Website 

Overzicht handleidingen van modules

Boekhouder 

Module Boekingsperiodes

De module voorziet in de mogelijkheid om in vierentwintig verschillende periodes te werken, onafhankelijk van de boekingsdatum.

Hierdoor kunnen diverse overzichten per periode worden afgebeeld.

Periode '0' (nul) kan worden gebruikt voor het invoeren van de beginbalans, zodat deze afzonderlijk kan worden opgevraagd. De periodes '1' t/m '12' komen overeen met de eerste t/m de twaalfde maand van het boekjaar (over het algemeen is '1' januari, '2' februari en '12' december). De periodes '13' t/m '24' komen overeen met het volgend boekjaar.

Invoer

Bij het invoeren van de mutaties met het commando 'Voer mutatie in' uit het menu 'Invoer' verschijnt als eerste een venster, waarin een keuze gemaakt kan worden uit twee mogelijkheden :

  • Bij de keuze voor 'Boek in Mutatiemaand', worden de mutaties automatisch in de periode geboekt die overeenkomt met de maand van de mutatie, ook al hebben de mutaties onderling een verschillende mutatiemaand.

Een mutatie met een mutatiedatum '10-05-'07' zal bijvoorbeeld automatisch in periode 5 worden geboekt.

  • Bij de keuze 'Boek in bepaalde periode', kan dezelfde periode worden ingegeven waarin de mutaties moeten worden geboekt, onafhankelijk van de mutatiemaand.

Let er hierbij wel op dat bij deze laatste instelling alle volgende mutaties automatisch in dezelfde periode worden geboekt.

  • Bij 'Vraag periode op per mutatie' wordt de periode bij elke nieuwe ingevoerde mutatie opgevraagd.

Overzichten

De module voegt aan een aantal overzichten de mogelijkheid toe te kiezen uit een 'van ... tot ... ' periode.

Na het kiezen van deze overzichten verschijnt een venster, waarin de periode kan worden aangeven.

Door '0' en '24' te kiezen, worden alle mutaties meegeteld.

Dit venster verschijnt bij de volgende commando's uit het menu 'Rekeningen' :

  • Rekeningen
  • Groepsoverzicht
  • Winst & Verlies
  • Balans
  • Rekeningkostenplaatsen

Mutaties

Ook de mutaties zelf kunnen over een bepaalde periode worden opgevraagd door het instellen van het 'Selectievenster'. Voor dit doel is dit uitgebreid met een extra mogelijkheid tot het instellen van een periode 'van ... tot ...'.

Jaarafsluiting

Het jaar hoeft niet direct op de laatste dag van het boekjaar te worden afgesloten. De boekingen voor de eerste periode van het nieuwe boekjaar worden in periode '13' gezet, de boekingen voor de tweede periode van het nieuwe boekjaar in '14' en de boekingen voor de derde periode van het nieuwe boekjaar in '15' enz..

De mutaties vanuit de Verkoper dienen met de juiste periode te worden aangeleverd. Dit kan worden ingesteld m.b.v. een voorkeur (zie hiervoor de handleiding van de Verkoper). Deze voorkeur dient na de jaarafsluiting weer uitgezet te worden.

Bij de jaarafsluiting worden verschillende bestanden aangemaakt: een met de balanscijfers: 'BH/Jaar' (gevormd uit de periodes '0' t/m '12' uit het oude boekjaar) en één bestand voor elke periode van het nieuwe boekjaar ( 'Periode 13' t/m 'Periode 24'). Via het commando 'Externe Mutaties' van het menu 'Invoer' kunnen deze bestanden worden ingelezen, waarna ze als proefmutaties worden weggeschreven.

De mutaties voor de balans krijgen automatisch periode '0'. De mutaties uit de periodes '13' t/m '24' krijgen automatisch de periodes '1' t/m '12'.