Handleiding Inkoper Nieuws 10.1: verschil tussen versies
k (1 versie) |
|
(geen verschil)
|
Huidige versie van 28 jul 2011 om 11:06
Inkoper hoofdkeuze |
---|
Home | Nieuws | Introductie | Menu's | Handelingen | Modules | Velden | Vraag en Antwoord |
Inhoud
- 1 Ouder nieuws
- 2 Nieuws
- 3 Algemeen nieuws
- 4 *** Belangrijke punten ***
- 5 Intel versies
- 6 Systeem 10.7
- 7 Overig
- 8 Inkoper Nieuws
- 8.1 Aantal orderregels
- 8.2 Aantal leveranciers
- 8.3 Eerste regel van een order is een tekstregel
- 8.4 Extra commentaartabel
- 8.5 Leverancier bij artikel aanpassen
- 8.6 Marge op omzetoverzichten
- 8.7 Scrollfunctie werkte soms niet
- 8.8 Schapetiket
- 8.9 Apart eerste relatienummer voor Inkoper (en Verkoper)
- 8.10 Prijzen op de order
- 8.11 Prijzen inclusief btw invoeren
- 8.12 Dupliceer artikel uitgebreid
- 8.13 Automatisch dwarsprinten
- 8.14 Externe artikelen
- 8.15 Transportmutaties
- 8.16 Geagendeerde Prijswijzigingen
- 8.17 Uitgebreide verkopertabel
Ouder nieuws
Nieuws over oudere versies is te vinden op :
- Release 9.7
- Release 9.8
- Release 9.9
- Release 9.10
- Release 9.11
- Release 9.12
- Release 9.13
- Release 9.14
- Release 9.15
Nieuws
Algemeen nieuws
In de rubriek Nieuws worden alle zaken vermeld waarop het pakket is verbeterd of is aangepast. Soms zijn dit algemene aanpassingen, maar soms hebben ze ook betrekking op een bepaalde module.
Alle pakketten nu uitsluitend op Intel
Een nieuwe hoofdrelease. Waarom?
Tot nu toe leverden wij de PPC versies van de pakketten uit om deze ook nog op oudere systemen te laten draaien met PowerPC G3, G4, of G5 processors. Sinds 2006 levert Apple alleen nog computers met Intel processors, 5 jaar na deze datum stoppen wij nu ook de ondersteuning van deze G3, G4, of G5 systemen. Alleen op speciaal verzoek leveren wij soms nog versies van de pakketten uit voor deze systemen.
In multi-user omgevingen kunnen beide versies op dit moment nog door elkaar gebruikt worden. Wel komt binnenkort een moment dat dit niet meer mogelijk zal zijn. Dat zullen wij dan van te voren aankondigen, maar waarschijnlijk wordt 10.2 de eerste versie, waarbij dat niet meer mogelijk is.
Merlijn Logo acties
Regelmatig worden in de winkels belangstellenden doorverwezen naar Merlijn. Daarvoor zijn wij zeer dankbaar. In een drukke winkel schiet dat er helaas wel eens bij in. Daarom hebben we het veel simpeler gemaakt om deze belangstellenden door te verwijzen.
Klik op het Merlijnlogo rechts bovenin de knoppenbalk en binnen 10 seconden is de naam en het telefoonnummer van de belangstellende ingevuld. Meer invullen mag, maar is niet nodig.
De 10 seconden die U hieraan besteed kunnen een korting op het onderhoudsabonnement opleveren of een andere beloning. Klik daarvoor op het logo en kijk verder.
Handleiding
De verdere uitbouw van deze handleiding blijft een nog steeds doorlopende zaak. Deze handleiding is direct voor alle Merlijnpakketten beschikbaar.
Helaas is het herschrijven van alle handleidingen in deze vorm een enorme klus waaraan wij in 2006 al zijn begonnen en welke wij eind van 2011 hopen af te ronden.
Een voordeel van deze methode is wel dat wekelijks nieuwe versies van de handleidingen voor de gebruiker beschikbaar zullen komen, zo dat deze:
- actueel blijft
- stapsgewijs kan worden aangevuld
Suggesties over de verbetering of aanvullingen op deze handleiding kunnen gestuurd worden aan het e-mailadres support@merlijn.nl
De handleiding is op 16 augustus 2011 voor het laatst bijgewerkt.
Nieuwe handleidingenserver
Op 27 juli 2011 hebben wij een nieuw server voor de handleidingen in gebruik genomen met meer capaciteit, hogere snelheid en snellere datalijnen. Dat maakt het nu ook mogelijk binnenkort instructiefilmpjes op diverse plaatsen toe te voegen aan de handleiding.
Nieuwe Merlijn Support Server
Het Merlijn Support Systeem (MSS) maakt nu eveneens gebruik van deze vernieuwde servergroep, waardoor ook hier de snelheid is toegenomen.
Link in het nieuws
In het Nieuws worden de aanpassingen van de pakketten in het kort besproken. Soms waren dat punten, die door een gebruiker wat lastig terug te vinden waren in de handleiding zelf. Wij zijn nu begonnen met van de 'kop' boven het punt een link te maken naar de handleiding zelf om de gebruiker beter op weg te helpen.
Handleiding hoofdstuk Handelingen
In het hoofdstuk 'Handelingen' van ieder pakket (onderdeel van de 'Home' balk van de handleiding) zijn nu de beschrijvingen van acties te vinden, zoals hoe een order voor te bereiden voor afrekenen in de kassa. Van deze procedure-beschrijvingen is het als uitgangspunt niet 'wat kan ik met een bepaalde opdracht', maar de beschrijving hoe een bepaalde taak met de pakketten kunnen worden uitgevoerd.
Deze hoofdstukken worden steeds verder uitgebouwd.
*** Belangrijke punten ***
Voorkeuren opnieuw instellen
Omdat de Intelversies geheel anders van opbouw zijn bleek het niet mogelijk de oude voorkeuren te bewaren. Alle gebruikers moeten daarom eenmalig hun voorkeuren onder 'Pakket' weer opnieuw instellen.
Achtergronden en logo
Merlijn ondersteunt het gebruik van achtergronden en logo's met door de gebruiker zelf gemaakte documenten. Soms zijn deze documenten al jaren oud en worden nu niet meer door Intel ondersteund. Dit is gemakkelijk te constateren door deze met 'Voorvertoning' te openen. Heeft deze er geen moeite mee, dan zijn deze ook bruikbaar voor Merlijn. Kunnen ze niet met 'Voorvertoning' worden geopend, dan zijn ze waarschijnlijk ook niet bruikbaar in Merlijn en moeten opnieuw worden aangemaakt. Het is mogelijk dat ze in de praktijk nog wel blijken te werken.
Update via Merlijnupdates
De gebruikers van het Toegangspad kunnen hun lokale pakketten laten updaten door deze in de map 'MerlijnUpdates' te zetten. Dat werkt de eerste keer niet doordat de Intelpakketten een andere opbouw hebben. De eerste keer moeten daarom op de lokale werkstations de pakketten handmatig worden vervangen door de nieuwe pakketen. In de nieuwe pakketten is de procedure aangepast zodat volgende versies weer automatisch worden opgehaald.
Automatische Kassa-updates
De 'bestaande kassapakketten' kunnen de nieuwe Kassa's en Kassabeheerders niet automatisch ophalen en installeren doordat de Intelpakketten een andere opbouw hebben. Daarom moeten deze handmatig worden opgehaald op onze Server blauw en handmatig worden geïnstalleerd. In de nieuwe pakketten is de procedure aangepast zodat volgende versies weer automatisch worden opgehaald.
Kasopmaakoverzichten
De kasopmaakoverzichten hebben in de Intelversies een andere interne structuur gekregen. Daardoor kunnen oudere kasopmaakoverzichten van voor de omzetting alleen met het oude kassapakket worden ingezien en nieuwe kasopmaakoverzichten met de nieuwe versie.
Intel versies
Bovenaan is al aangegeven waarom wij nu uitsluitend native (Intel-Only) versies uitleveren, tenzij wij een verzoek krijgen een PowerPC-versie aan te leveren. In een aantal gevallen is dat nog mogelijk, maar niet altijd meer.
De overgang van de PowerPC naar de Intelversies heeft een groot aantal positieve gevolgen voor de gebruikers, die hieronder in het kort zijn aangegeven.
Rosetta
Gebruikers van nieuwe Intelsystemen zullen het wel gemerkt hebben. Voor het gebruik van de PowerPC versies van Merlijn was de installatie van Rosetta nodig.
Dat is nu geheel overbodig. De nieuwe pakketten zijn 'native' versies die op alle Intelcomputers draaien.
Opstarten
Het opstarten van de pakketten is geheel herzien, waardoor deze veel sneller zullen starten dan voorheen. Dit geldt voor alle pakketten en komt vooral tot uitdrukking bij het gebruik van een server.
Snelheid van de pakketten
Een groot gedeelte van de kernroutines, de belangrijkste routines, zijn herschreven en gemoderniseerd, waardoor alle pakketten sneller zijn geworden en er meer mogelijkheden voor de toekomst zijn.
Muiswiel
Bij alle overzichten kan nu gebruik gemaakt worden van het muiswiel of de overeenkomstige functie van de Magic Mouse.
MerlijnPrinter overbodig
Voor seriële printers, zoals de Epson POS printer, was behalve een Keyspan adapter, ook een apart pakket 'MerlijnPrinter' noodzakelijk, die op de achtergrond meedraaide. De aansturing is nu direct in het pakket opgenomen, zodat dit pakket niet meer nodig is en de aansturing van de printer directer en sneller is geworden. Het wordt daarom ook niet meer automatisch opgestart.
Systeem 10.7
Ondersteuning
Merlijn ondersteunt nu de systeemversies 10.5, 10.6 en 10.7 van Apple en alle Macs met Intelprocessoren. Voor Epsongebruikers is het wel noodzakelijk dat de nieuwste keyspandriver geïnstalleerd wordt. Verder is bij gebruik van server 10.7 en gebruik van MySQL het nodig de laatste apart te installeren, daar deze niet standaard meer wordt meegeleverd door Apple.
Keyspan en 10.7
Voor gebruikers met een printer via de Keyspan aansturing zoals de Epson POS printer geldt dat deze nog niet kunnen overgaan naar systeem 10.7 omdat de fabrikant van de Keyspan nog geen geschikte driver (aansturing) beschikbaar heeft gesteld. Het wachten is hierop.
Overig
Flexlijst
Een flexlijst (flexibele lijst) wordt op veel plaatsen in de Merlijnpakketten gebruikt en biedt veel meer mogelijkheden dan de oude overzichten. Met een flexlijst kan gesorteerd en geselecteerd worden op alle kolommen en kunnen kolommen van plaats worden verwisseld. Omdat flexlijsten allemaal op dezelfde manier werken is er een algemeen voorbeeld gemaakt.
Voor de flexlijst is een aparte handleiding gemaakt.
Knop PDF in de knoppenbalk
In de knoppenbalk is een knop voor PDF toegevoegd. Hiermee is het mogelijk direct een overzicht van het scherm in een pdf-document om te zetten en dit per e-mail te verzenden of te bewaren.
Export mogelijkheden
Het standaard-exportvenster is verduidelijkt en er is op veler verzoek een nieuwe mogelijkheid toegevoegd:
- de keuze tussen 'met' of 'zonder' koppen
Soortomschrijvingen zijn verdwenen
Bij het herstellen van de adresindexen werd de soortentabel om onduidelijke redenen leeggemaakt. De procedure is herschreven om dit te voorkomen.
Resize probleem
Als een venster op het scherm groter of kleiner werd gemaakt werd soms de knoppenbalk en/of de rode/gele/groen knop bovenin het venster onzichtbaar. Stoppen en opnieuw starten van het pakket was dan de enige oplossing. Dit probleem is nu verholpen.
Flitszoeken vraagt of wijzigingen bewaard moeten worden
Na keuze voor flitszoeken binnen de Merlijn pakketten werd gevraagd of wijzigingen bewaard moeten worden. Dit probleem is nu verholpen.
Gebiednummer bij het adres
Het gebiednummer is nu voorzien van een standaard Merlijn pop-up, zodat het gemakkelijker is om een gebied bij een adres vast toe te kennen. De gebieden zelf kunnen door de gebruiker worden ingevuld onder Klanten/Lettercodes/Wijzig adrestabellen.
Oude versies bleven staan
Inkoper Nieuws
Aantal orderregels
Het pakket kende een maximum van 125 orderregels, inclusief de tekstregels. In de praktijk bleek het soms nodig om hierdoor een vervolgorder in te geven.
Het aantal orderregels per order is nu in principe onbeperkt, al hebben we er een maximum van 1.000 opgezet om te verhinderen dat bijvoorbeeld een externe order door een foute aanlevering eindeloos groot kan worden en daardoor weer onnodig voorraden kan gaan reserveren.
Aantal leveranciers
Het aantal leveranciers was 750 maximum. Meestal voldoende, maar het is nu uitgebreid tot 5.000.
Eerste regel van een order is een tekstregel
De eerste regel van een order mocht nooit een tekstregel zijn omdat een 'tekstregel' altijd onder een artikel moest komen in verband met de sortering. Nu is het ook mogelijk om meerdere tekstregels bovenaan in te voeren.
Extra commentaartabel
Bij de opdracht wijzig lettercodes onder leveranciers is nu een extra tabel beschikbaar: de commentaartabel. Hier kunnen korte omschrijvingen worden vastgelegd. Bij het invoeren van een order kan door het ingeven van een lettercode het commentaar in de order worden vastgelegd. Dit komt onder andere naar voren in de 'Zoeklijst orders'.
Leverancier bij artikel aanpassen
Er waren een paar problemen die zijn hersteld:
- bij het wijzigen van een artikel kon de derde leverancier niet worden aangeklikt of verwijderd.
- het was niet mogelijk om meerdere leveranciers toe te voegen of te verwijderen.
- naar beneden scrollen in het eerste blad om webteksten te gebruiken deed het soms niet bij de eerste keer
Marge op omzetoverzichten
Het is nu mogelijk om via een voorkeur de berekeningswijze van de marge in te stellen vanuit de inkoopprijs of vanuit de verkoopprijs.
Scrollfunctie werkte soms niet
Het naar beneden scrollen in het eerste blad om webteksten erin te zetten of wijzigen deed het af en toe niet. Na opnieuw proberen weer wel. Dit punt is nu opgelost.
Schapetiket
Bij het printen van artikeletiketten zijn schapetiketten toegevoegd voor de kunststof hangers voor blisterverpakkingen.
Apart eerste relatienummer voor Inkoper (en Verkoper)
Het is nu mogelijk om een apart eerste relatienummer in te stellen in de Inkoper en Verkoper. Dat was gelijk, waardoor er geen aparte serie voor Leveranciers en Klanten kon worden gebruikt.
Prijzen op de order
Bij het invoeren van een inkooporder waarbij het product meerdere leveranciers had konden de verkeerde inkoopprijzen gebruikt worden indien er een andere dan de eerste of voorkeur leverancier werd gekozen.
Prijzen inclusief btw invoeren
Als de stuiverafronding is geactiveerd kunnen bij de prijzen inclusief btw alleen bedragen ingevoerd worden die op een stuiver eindigen. Wordt er een bedrag ingevoerd dat eindigt op 1,2,3,4,6,7,8 of 9 cent, dan accepteerde het pakket het niet en vroeg het bedrag opnieuw op. Hierdoor lijkt het voor een gebruiker soms of het pakket 'hangt', terwijl dit niet het geval is.
De procedure is nu zodanig aangepast, dat bij de invoer van deze bedragen (bij stuiverafronding) automatisch op een stuiver wordt afgerond.
Dupliceer artikel uitgebreid
Bij het dupliceren van een artikel worden nu ook de volgende velden meegenomen (een aantal velden behoren tot speciale modules en zijn niet voor iedereen zichtbaar):
- WWS Kleurcode
- DTBGroep
- Fabrikant
- Merk
- Afprijspercentage
- Voorcalculatie
- Standaardcalculatie
- Nacalculatie
- Sorteerveld
- TransportEenheid
- Artikelen in pand/ruimte
- Maandminima
- Collection month
- Collection year
- Magazijnlocatie B
Kenmerken :
- Winkelartikel
- Prijs Op Etiket
Automatisch dwarsprinten
Een aantal overzichten moet altijd rechtop of dwars worden uitgeprint. De gebruiker moest hier aan denken voordat hij daadwerkelijk iets ging printen. Nu wordt bijvoorbeeld het detailoverzicht altijd dwars uitgeprint en de opdrachtbevestiging rechtop. Dat hoeft niet meer te worden ingesteld door de gebruiker.
Het blijft altijd mogelijk om zelf bij pagina-instelling een andere keuze te maken.
Externe artikelen
Transportmutaties
Geagendeerde Prijswijzigingen