Handleiding Inkoper print handleiding Leveranciers

Uit Merlijn Handleiding
Versie door Peter (Overleg) op 6 nov 2006 om 21:38 (<!-- HL -->)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Leveranciers

Zoek relatie op
______________________
Voer leverancier in
Wijzig leverancier
Verwijder leverancier
______________________
Speciaal adresonderhoud ->
Lettercodes ->
Prijsafspraken ->
______________________
Referentielijst
Rapportlijst
Volledig overzicht
______________________
Print etiketten

Voor het onderhoud van de gegevens van de leveranciers zijn de volgende opdrachten beschikbaar :

  • Voer leverancier in
  • Wijzig leverancier
  • Verwijder leverancier


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Handleiding Inkoper Leveranciers opdracht Zoek relatie op.jpg

Zoek relatie op

Met zoek relatie op kan met een Merlijn pop-up een relatie of leverancier gezocht worden op :

  • Zoeknaam
  • Relatienummer
  • Postcode
  • Flitszoeken

Na het invullen van de zoeknaam, relatienummer of postcode verschijnt de zoeklijst. Door op een regel te klikken verschijnen de volledige gegevens. Door een ´Return´ te geven kan een volgend zoekgegeven worden ingegeven.

Klantgegevens

Invoerscherm leveranciers.jpg

Klik hier voor meer informatie over de bovengenoemde velden


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 


Handleiding Inkoper Leveranciers opdracht Voer leverancier in.jpg

Voer leverancier in

Met de opdracht Voer leverancier in wordt een nieuwe leverancier ingevoerd.

Wanneer de relatie reeds bestaat (al eerder is ingevoerd met een ander Merlijnpakket) hoeft deze niet als nieuwe leverancier te worden ingevoerd, maar kan volstaan worden de aanvullende leveranciersgegevens in te voeren via de opdracht Wijzig Leverancier.

Invoerscherm leveranciers

Inkoper Leveranciers Voer leverancier in.jpg


Inleiding

De gegevens van leveranciers bestaan uit twee delen :

  • De algemene adresgegevens
  • de aanvullende gegevens voor een leverancier


Adressen

In dit hoofdstuk wordt het doel en gebruik van de verschillende velden van het bestand Adressen verder uitgelegd.

Image:Adressen_Adres_zoeken.png

Bij de beschrijving van de velden wordt zo veel mogelijk de volgorde van het bovenstaande invoerscherm gebruikt. Deze beschrijving is voor alle pakketten van Merlijn die 'adressen' gebruiken gelijk. Voor een bepaald pakket zijn hierbij soms extra gegevens noodzakelijk, waardoor het scherm er iets anders kan uitzien dan het bovenstaande. De bijzonderheden zijn dan altijd bij het pakket zelf vermeld.

Zoeknaam

De zoeknaam is een gegeven waarop het adres :

  • kan worden teruggezocht
  • wordt gesorteerd in diverse overzichten

De zoeknaam maakt het mogelijk op de 'normale wijze' in het veld naam de voorletters vóór de naam te zetten, terwijl de overzichten wel op de achternaam worden gesorteerd.

Het is gebruikelijk om als zoeknaam de eerste 8 posities van de achternaam of bedrijfsnaam te gebruiken, maar wanneer er op deze wijze veel dubbele zoeknamen ontstaan wordt ook wel gekozen voor de eerste 4 letters van de achternaam en de eerste 4 letters van de plaatsnaam.

Als ergens een zoeknaam wordt ingegeven die al bestaat of meerdere keren voorkomt verschijnt automatisch de zoeklijst, waarna een keuze kan worden gemaakt.

Relatienummer

Het relatienummer is een uniek nummer, waarmee het adres :

  • kan worden teruggezocht
  • wordt gesorteerd in diverse overzichten
  • een groep bij elkaar behorende adressen bijeen houdt

Bij de invoer van een nieuw adres wordt dit nummer automatisch toegekend, maar kan worden aangepast. Wordt een bestaand nummer gebruikt dan vraagt het pakket of deze bij de bestaande adressen van dit nummer (de relatiekring) moet worden toegevoegd.

Een relatiekring is een groep bij elkaar behorende adressen die een onbeperkt aantal adressen kan bevatten, maar meestal wordt gebruikt om een beperkt aantal types adressen van één relatie bij elkaar te houden, zoals Postbus-, Factuur- en Afleveradressen. Dit wordt verder uitgelegd bij adressoorten.

Aanhef

Met aanhef worden de aanspreektitels van de personen bedoeld, maar ook wordt dit veld vaak gebruikt om andere aanduidingen voor de naam aan te kunnen geven. Aanhef is geen veld dat vrij is in te vullen, maar maakt gebruik van de aanheftabel, daarom is het voldoende bij dit veld via een Merlijn popup een keuze te maken uit een van de letters A..Z. De bijbehorende omschrijving wordt dan afgebeeld.


Van de aanheftabel wordt op diverse plaatsen gebruik gemaakt bij het afbeelden van adressen.

Image:Handleiding_Bestand_Adressen_Aanheftabel.png

  • Klik hier voor het wijzigen van de aanheftabel in de Adresmanager.
  • Klik hier voor het wijzigen van de aanheftabel in de Inkoper.
  • Klik hier voor het wijzigen van de aanheftabel in de Verkoper.

Ingevoerd

Ingevoerd geeft de datum aan wanneer het adres voor het eerst is ingevoerd. Deze datum wordt door het pakket automatisch toegekend en kan niet worden gewijzigd.

Gewijzigd

Gewijzigd geeft de datum aan wanneer het adres voor het laatst is gewijzigd. Deze datum wordt door het pakket bijgehouden en kan niet worden gewijzigd.

Bedrijf

Bedrijf geeft aan dat de relatie een Bedrijf is.

Gesplitste velden

Gesplitste velden geeft aan dat er een aantal invoer velden worden gesplitst:

  • Adres wordt gesplitst naar Adres + Huisnummer + Huisnummer toevoeging
  • Naam wordt gesplitst naar Naam + Titels + Initialen + Voorvoegsels

Adressoort

De adressoort geeft aan om welk soort adres het gaat om deze te kunnen onderscheiden van andere adressen die tot dezelfde relatiekring behoren. De adressoorten zijn vast in het pakket opgenomen en kunnen niet worden gewijzigd.

Afbeelding: Adressen Adressoort popup.jpg

Een adres kan een algemeen adres zijn, waardoor deze zonder adressoort mag zijn en overal voor gebruikt kan worden of een van de adressoorten.

Het gebruik hiervan verschilt per pakket

De volgende adressoorten zijn beschikbaar :

  • A = Afleveradres

Een afleveradres is het adres waar de artikelen bij een levering worden afgeleverd. Een order wordt dan ook altijd op een afleveradres geplaatst. Alle afleverdocumenten zoals pakbon, afleverbon en vervoerbewijs worden automatisch op dit adres geplaatst. Afleveradressen worden veelal gebruikt voor afleveringen aan bedrijven met meerdere vestigingen. Binnen een relatiekring kunnen een onbeperkt aantal afleveradressen worden gebruikt.


  • E = Extern factuuradres

Een extern factuuradres is een bijzonder factuuradres. Het volgt de regels van een factuuradres (zie onder), maar verwijst naar een andere relatiekring en volgt daar weer de regels van het factuuradres. Bij een E(xtern factuuradres) vraagt het pakket om het relatienummer van het adres waaraan de factuur moet worden verzonden. Om een E(xtern factuuradres) in een ander soort adres te veranderen moet het relatienummer eerst op nul worden gezet.

Externe factuuradressen worden bijvoorbeeld gebruikt bij coöperaties, waarbij de facturen naar één centraal adres moeten worden verzonden, maar waarbij de leden van de coöperatie zelfstandigen zijn (met een eigen relatiekring).

Vanzelfsprekend mag een 'extern factuuradres' maar één keer in een relatiekring voorkomen


  • F = Factuuradres

Een factuuradres is het adres waaraan de factuur wordt verzonden. Er mag slechts één factuuradres in een relatiekring voorkomen. Voor het sturen van de factuur en de orderbevestiging naar een factuuradres behoeft geen bijzondere actie meer te worden ondernomen, behalve het éénmalig toevoegen van een factuuradres aan de relatiekring. Het pakket zoekt bij het verzenden van deze documenten automatisch de relatiekring af naar een factuuradres en gebruikt dit voor deze documenten. Ontbreekt het factuuradres aan de relatiekring, dan wordt het afleveradres als factuuradres gebruikt.


  • G = Geen facturen meer of Intern factuuradres

G(één) facturen meer, is een speciale voorziening voor het laten vervallen van een centraal factuuradres. Indien deze soort bij een adres wordt ingevuld, waarheen adressen door middel van een extern factuur-adres verwijzen, worden de facturen toch aan het oorspronkelijke adres verzonden. Hierdoor behoeft niet bij alle afzonderlijke adressen de ´E´ aanduiding te worden verwijderd.


  • I = Intern orderadres

Een intern orderadres' is een bijzonder afleveradres, bestemd voor interne afleveringen (het transport van het een naar het andere hoofdmagazijn van een onderneming). Hoe dit adres gebruikt wordt is aangegeven bij het pakket dat van deze voorziening gebruik maakt.


  • O = Orderbevestigingsadres

Een orderbevestigingsadres is het adres waaraan de orderbevestiging wordt verzonden. Ontbreekt deze dan wordt het factuuradres gebruikt. Per relatiekring mag het orderbevestigingsadres maar één keer voorkomen.

Het aparte orderbevestigingsadres wordt alleen gebruikt als bijvoorbeeld werkzaamheden op een nieuw woonadres moeten worden uitgevoerd en de orderbevestiging naar het oude woonadres verzonden moet worden en de aflevering en facturering op het nieuwe adres moeten plaatsvinden.


  • P = Postbusadres

Een postbusadres is eveneens een bijzonder soort adres in een relatiekring. Dit adres wordt gebruikt om speciale documenten aan te verzenden. Evenals de andere bijzondere soorten adressen mag een postbusadres maar één keer in een relatiekring voorkomen.


Naast deze adressen kunnen er nog enige bijzondere adressen worden gebruikt. Deze worden verder in de pakketten besproken die van deze voorzieningen gebruik maken.


  • W = Winkeladres (uitsluitend voor gebruik met de ´Winkel-modulen Verkoper´)

Verkoper box Winkelinitialiseren.jpg

  • In dit venster met 'Historisch gegevens' vanaf geeft u OK.
  • De datum die afgebeeld wordt kunt u laten staan.
  • Nu is een winkelbestand voor deze Kassa aangemaakt, herhaal dit voor elke kassa welke moet worden toegevoegd.
  • Start de Verkoper/ of inkoper opnieuw op. (afhankelijk wat bij u het basispakket is)

Bedrijfsnaam

De bedrijfsnaam kan nu onafhankelijk van de naam worden opgeslagen.

De lengte van het veld 'bedrijfsnaam' is 60 posities.

Afdeling

Het veld afdeling geeft een nadere aanduiding van het adres.

De lengte van het veld 'bedrijfsnaam' is 50 posities.

Functie

Met functie wordt de functie van een persoon bedoeld. Functie is geen veld dat vrij is in te vullen, maar maakt gebruik van de functietabel, daarom is het voldoende bij dit veld via een Merlijn popup een keuze te maken uit een van de letters A..Z. De bijbehorende omschrijving wordt dan afgebeeld.

  • Klik hier voor het wijzigen van de functietabel in de Adresmanager.
  • Klik hier voor het wijzigen van de functietabel in de Inkoper.
  • Klik hier voor het wijzigen van de functietabel in de Verkoper.

Titels

De titels, behorende bij de naam..

De lengte van het veld 'titels' is 15 posities.

Initialen

De initialen van de naam, nu ook apart vast te leggen.

De lengte van het veld 'initialen' is 9 posities.

Voorvoegsels

Het voorvoegsel bij de naam, zoals 'van de' , 'van der' enz.

De lengte van het veld 'voorvoegsels' is 9 posities.

Naam

In naam wordt de naam van de relatie vastgelegd. Dit is degene aan wie documenten worden gestuurd. Is de relatie een bedrijf, dan wordt hier de naam van het bedrijf vermeld. Is de relatie een particulier dan wordt hier de naam vermeld. Voorletters en tussenvoegsels worden op de normale wijze gebruikt, dus voor de naam omdat voor de sortering van overzichten gebruik wordt gemaakt van de zoeknaam.

Is een nadere aanduiding van de geadresseerde noodzakelijk, (bijvoorbeeld een contactpersoon of afdeling) dan wordt hiervoor het veld 'ter attentie van' gebruikt.

De lengte van het veld 'naam' is 30 posities.

BTW-nummer

In het veld BTW-nummer wordt het BTW-nummer van de relatie vastgelegd. Het BTW-nummer wordt op documenten, zoals de factuur, vermeld op plaatsen waar dat wettelijk gezien nodig is.

  • Zoals bij BTW-vrije leveringen aan het buitenland.
  • Intracommunitaire leveringen.

Ter attentie van

Ter attentie van is een nadere aanduiding van de geadresseerde. Bij bedrijven kan dit dus een contactpersoon of een afdeling zijn. Wanneer dit veld wordt leeggelaten wordt deze in het adresblok niet als blanke regel vermeld, maar wordt geheel weggelaten, zodat er toch een fraai ogende adressering ontstaat.

De lengte van het veld 'naam' is 30 posities.

Adres

Het adres is de straat inclusief het huisnummer en eventuele toevoegingen. Voor postbussen wordt hier het postbusnummer vermeld. Voor de adresgegevens zijn 30 posities beschikbaar.

Huisnummer

Het huisnummer apart, behorende bij het adres.

Huisnummer toevoeging

De toevoeging aan het huisnummer.

Postcode

De postcode is de rubriek waarin de postcode wordt vastgelegd. Hierbij gelden enige regels :

  • de postcode mag met of zonder spatie worden ingevoerd, het pakket voegt indien noodzakelijk zelf deze spatie toe
  • in Nederland wordt alleen een postcode geaccepteerd als deze begint met 4 cijfers, gevolgd door 2 letters
  • buitenlandse postcodes worden altijd geaccepteerd
  • door de standaardwaarde 0000AA te accepteren kan de postcode worden weggelaten. Deze postcode wordt nergens afgebeeld.

De controle op de postcode wordt pas uitgevoerd nádat de landcode is ingevuld.

Aan de hand van de postcode kunnen soms andere gegevens automatisch worden bepaald, zoals de woonplaats en kengetallen.

Plaats

De plaats is de woonplaats. Met een speciale module kan deze ook automatisch aan de hand van de postcode worden ingevuld. Voor de plaatsnaam zijn 25 posities beschikbaar.
Module Postcodes
Door het invullen van de Nederlandse postcode wordt de woonplaats en het bijbehorende netnummer automatisch ingevuld.


Land

Het land wordt met een Merlijn pop-up gekozen uit een reeks landen die in de landentabel zijn vastgelegd.

  • Klik hier voor het wijzigen van de landentabel in de Adresmanager.
  • Klik hier voor het wijzigen van de landentabel in de Inkoper.
  • Klik hier voor het wijzigen van de landentabel in de Verkoper.

Latitude

De breedtegraad (geografische positieaanduiding in bolcoördinaten)

Longitude

De lengtegraad (geografische positieaanduiding in bolcoördinaten)

Regionummer

Module Verkoopstatistiekgenerator
Het veld regionummer bepaald uit welke regio de klant afkomstig is.


Gebiednummer

Module Verkoopstatistiekgenerator
Het veld regionummer maakt gebruik van de gebiedtabel, en dient om een gebied aan te geven waaronder een klant valt.
  • Klik hier voor het wijzigen van de gebiedtabel in de Adressenmanager.
  • Klik hier voor het wijzigen van de gebiedtabel in de Inkoper.
  • Klik hier voor het wijzigen van de gebiedtabel in de Verkoper.


Verrijking

Module DataWarehouse
Het veld verrijking maakt gebruik van de verrijkingstabel, waar meer statistische gegevens over deze klant zijn vastgelegd.
  • Klik hier voor het wijzigen van de verrijkingstabel in de Adressenmanager.
  • Klik hier voor het wijzigen van de verrijkingstabel in de Inkoper.
  • Klik hier voor het wijzigen van de verrijkingstabel in de Verkoper.


IDVeld

Het IDVeld is het identificatienummer van een klant, daar waar het wettelijk is toegestaan kan het paspoort, identiteitskaart of rijbewijs nummer worden ingevoerd.

Telefoon 1

Voor het eerste telefoonnummer zijn 15 posities beschikbaar en dat geldt tevens voor de andere velden voor telefoonnummers.

Telefoon 2

Het tweede telefoonnummer.

Fax

Het faxnummer.

Mobiel

Het mobiele nummer.

Banknr

Het banknummer van de relatie. Het rekeningnummer mag zònder punten worden ingevoerd, het pakket plaatst deze zelf controleert direct aan de hand van de zogenaamde 11-proef de geldigheid van het bankrekeningnummer in Nederland.

Gironr

Het gironummer van de relatie. Het pakket plaatst automatisch een ´P´ voor het nummer.

BIC

BIC wordt gebruikt voor wereldwijde betalingen.

IBAN

IBAN wordt gebruikt voor Europese betalingen.

Bedr. soort

Bedrijfssoort wordt gebruikt om een code van het soort bedrijf van de relatie aan te geven. Hierdoor kan via het selectievenster een extra selectie op dit gegeven worden toegepast. Het veld is vrij in te vullen, maar toch een paar voorbeelden :

  • AR = Architecten
  • DA = Dakbedekkers
  • LO = Loodgieters
  • ME = Metselaars

Een tweede voorbeeld is het groeperen van bedrijven in groepen. De eerste letter geeft dan de doelgroep aan, de tweede letter de onderverdeling:

  • B = Bouwbedrijven (bedrijven die met de bouw te maken hebben
    • BA = Architecten
    • BD = Dakbedekkers
    • BL = Loodgieters
    • BM = Metselaars
  • L = Leverancier van
    • LB = Bouwmateriaal
    • LD = Doe het zelf materiaal
    • LV = Verf

Soort

Soort is een bijzonder veld, dat gebruikt wordt om doelgroepen aan te geven. Er zijn in totaal 26 letters beschikbaar (A..Z), die in combinatie kunnen worden gebruikt.

Afbeelding: Adressenmanager Overzichten opdracht Overzicht adrestabellen (03).jpg

Is een klant bijvoorbeeld geïnteresseerd in roeiboten, snorkelen en touw, dan krijgt hij de aanduiding 'RST'. Is hij bovendien geïnteresseerd in Kleding, dan krijgt hij bovendien de aanduiding 'K' mee. De aanduiding wordt dan 'KRST'.

Bij de selectie kan dan gekozen worden uit :

  • alle klanten met uitsluitend 'RST'
  • alle klanten waarin de combinatie 'RST'; in voorkomt
  • alle klanten die een 'R', 'S' of 'T' aanduiding hebben

Bovendien kunnen op de bovenstaande selecties ook uitzonderingen worden toegepast.

  • alle klanten met uitsluitend 'RST'
  • alle klanten waarin de combinatie 'RST'; in voorkomt
  • alle klanten die een 'R', 'S' of 'T' aanduiding hebben

Medium

Medium wordt gebruikt om aan te geven waar het adres vandaan is gekomen. Is deze bijvoorbeeld van een beurs afkomstig, dan kan bijvoorbeeld voor een beurs in Ahoy in 2007 een aanduiding 'AHOY7' worden gebruikt.

Op deze manier kunnen adressen van een bepaalde actie of evenement worden geselecteerd.

E-mail

Het e-mailadres kan meerdere e-mailadressen bevatten als deze gescheiden worden met een komma. Bij de verzending van documenten worden deze aan alle e-mailadressen verzonden.

Extra informatie

Extra informatie is een tekstblok, waarin bijzonderheden van het adres kunnen worden vastgelegd. Het is in principe van onbeperkte lengte, maar in de praktijk hebben wij dit beperkt tot ongeveer een A4 aan tekst.

Customer Relation Info

Module CRM
Customer Relation Info wordt gebruikt om maximaal 1.000 CRM kenmerken per klant aan te kunnen geven die zijn vastgelegd in de CRM-kenmerkentabel.
  • Klik hier voor het wijzigen van de CRM-kenmerkentabel in de Adressenmanager.
  • Klik hier voor het wijzigen van de CRM-kenmerkentabel in de Inkoper.
  • Klik hier voor het wijzigen van de CRM-kenmerkentabel in de Verkoper.

Hiernaast worden de volgende velden opgevraagd:

  • Extra kenmerk: een veld waarin iemand die geen wijziging heeft tot de CRM-kenmerkentabel toch (tijdelijk) een nieuw kenmerk kan toevoegen. Het is dan aan de beheerder om dit zo te laten of een nieuwe ingang te maken in de kenmerkentabel.
  • Functie, een tabel met de verschillende functies die iemand kan hebben
  • Personen, het aantal personen dat bij deze relatie hoort
  • Gehoord via: een tabel waarin kan worden aangegeven hoe men met de relatie in contact is gekomen.

Leveranciergegevens

Invoerscherm leveranciers.jpg

Krediet

In het veld krediet wordt aangegeven wat de kredietlimiet bij de leverancier is.

Crediteurencode

De crediteurencode is de rekening in de Boekhouder waarop de facturen van deze leverancier geboekt worden. Soms wordt deze automatisch ingevuld aan de hand van het relatienummer. Deze kan dan niet worden gewijzigd.

Transport

Transport is het bedrag waaronder transportkosten in rekening worden gebracht, boven dit bedrag is de aflevering zonder kosten.

Inkoopprijzen

Per leverancier kunnen 10 verschillende kortingsgroepen worden vastgelegd.

Bij de inkoopartikelen wordt later vastgelegd tot welke kortingsgroep deze behoren.

Het voordeel van deze methode is dat, indien een korting op een bepaalde groep artikelen van een leverancier wijzigt, U slechts deze groepen hoeft aan te passen, waardoor alle inkoopprijzen direct worden herberekend zonder dat U deze per artikel hoeft aan te passen.

De percentages zijn verdeeld in een bruto % en een netto % :

  • de bruto_korting wordt berekend over de basis inkoopprijs
  • de netto-korting over de basis inkoopprijs minus de bruto korting

De % worden vastgelegd met een cijfer achter de komma.

Voorbeeld
Uitgaande van een basis inkoopprijs van € 200,00 een bruto-percentage van 24,5% en een netto-percentage van 5% :

Omschrijving Bedrag
Basisinkoop 200,00
Bruto % 24,5 % 49,00
=======
151,00
Netto 5 % 6,05
=======
Netto inkoopprijs 144,95


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Handleiding Inkoper Leveranciers opdracht Wijzig leverancier.jpg

Wijzig leverancier

Met wijzig leverancier kunnen de gegevens van een bestaande leverancier worden gewijzigd of kan van een relatie een leverancier worden gemaakt.

Een relatie is pas een leverancier als naast de algemene adresgegevens ook de aanvullende gegevens zijn vastgelegd die voor de Inkoper van belang zijn.

Leveranciergegevens

Inkoper Leveranciers Voer leverancier in.jpg

Klik hier voor meer informatie over de bovengenoemde velden

Wijzig winkel KASSA nummer

In de inkoper worden de Kassa('s) als leverancier ingevoerd met het Kassa nummer.

Indien dit nummer niet of niet juist is ingevuld zullen de mutaties van de Kassa('s) verstoord worden.

Het controleren of wijzigen van het Kassa nummer.


Wijzig leverancier.png

  • Ga naar wijzig Leverancier


Inkoper Leveranciers zoeknaam.png

  • Geef bij de zoeknaam Kassa in gevolgd door het Kassa nummer.


Inkoper Leveranciers wijzig nummer.TG 271 .png

  • Geef de toegangscode in: WINKEL

Geef winkel nummer in.png

  • Geef het winkel nummer in

Nummer is gewijzigd.png

  • Nu is het winkel nummer gewijzigd.


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Handleiding Inkoper Leveranciers opdracht Verwijder leverancier.jpg

Verwijder leverancier

Voor het verwijderen van leveranciers. Dit is echter alleen toegestaan indien er nog geen inkoopartikelen van deze leverancier zijn vast-gelegd.

Er is wèl een bijzondere procedure om, wanneer een leverancier verwijderd wordt voorts alle inkoopartikelen van deze leverancier te verwijderen plus de verkoopartikelen die na het ver-wijde-ren van deze leverancier géén andere leverancier meer hebben.

Daar het 'per ongeluk' gebruiken van deze procedure zéér verstrekkende gevolgen kan hebben voor uw gegevens kan hebben en deze slechts in bijzondere situaties gebruikt mag worden is deze met een speciale toegangscode beveiligd, die wij U slechts op verzoek mededelen en niet in de handleiding hebben opgenomen.

Leveranciergegevens

Inkoper Leveranciers Voer leverancier in.jpg

Klik hier voor meer informatie over de bovengenoemde velden


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Speciaal adresonderhoud

Spreadsheetonderhoud


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Lettercodes

Wijzig lettercodes
Wijzig adrestabellen
Niet van toepassing
______________________
Overzicht lettercodes
Overzicht adrestabellen
Niet van toepassing


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Prijsafspraken

xxxxx
xxxxx
Niet van toepassing
______________________
xxxxx
xxxxx
Niet van toepassing


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Handleiding Inkoper Leveranciers opdracht Referentielijst.jpg

Referentielijst

NL1136A.jpg


Referentielijsten komen in diverse plaatsen in de pakketten voor en worden gebruikt om overzichten te maken met door de gebruiker gekozen velden.

Selecteren van de velden

Op het scherm staan nu een aantal kolommen :

  • een kolom die op dit moment meestal nog leeg is
  • de rubrieken of velden die gekozen kunnen worden
  • het aantal posities van een rubriek of veld

De volgorde van de velden naast elkaar wordt bepaald door het aanklikken van de velden in de gewenste volgorde. In de kolom voor de velden wordt dan aangegeven welk volgnummer het veld krijgt. Door een veld opnieuw aan te klikken kan dit 'uit' worden gezet.

Om een veld in te korten kan het aantal posities dat achter de velden vermeld staat worden aangepast.

In de kop van het scherm wordt aangegeven voor hoeveel posities er nog ruimte is op het scherm voor het afbeelden van de velden.

Opties

Linksonder in het scherm staat in rood het woord 'opties'. Door hierop te klikken verschijnt een nieuw keuzevenster :

Handleiding Algemeen venster Referentielijst Opties.jpg

  • Alfabetisch : de standaardkeuze om velden te selecteren in alfabetische volgorde
  • Afdrukvolgorde : de velden worden afgedrukt in de volgorde waarin zij afgebeeld worden

Afbeelden

Door op de knop 'Bewaar' van de knoppenbalk te klikken wordt het overzicht afgebeeld.

Aan de bovenkant van het overzicht worden de namen van de velden afgebeeld. Door deze met de muis te verslepen kan de volgorde van de velden nog gewijzigd worden.


Artikelselectie

NL1398A.jpg

Met de algemene artikelselectieprocedure kunnen artikelen op diverse manieren worden geselecteerd. De procedure wordt in diverse Merlijnpakketten gebruikt, maar werkt altijd op dezelfde wijze, zowel voor inkoop, verkoop of productieartikelen.

Deze beschrijving is daarom van toepassing op diverse plaatsen in het pakket, waardoor de 'kop' afwijkend kan zijn van dit voorbeeld.

Wijzig sortering

Bij wijzig sortering staat al de volgorde aangegeven, waarop de artikelen zullen worden afgebeeld. Als dit al de gewenste volgorde is, dan hoeft hier niets te worden aangepast. Als een andere volgorde gewenst is, dan kan dit veld worden aangekruist. Later verschijnt dan een venster waarbij een andere volgorde kan worden gekozen.

Bepaal selectie

In dit deel van het venster kan bepaald worden hoe er met een eerder ingestelde selectie wordt omgegaan.

  • Geheel nieuw
De oude ingestelde selectie komt te vervallen en een geheel nieuwe selectie kan worden gemaakt.
  • Handhaven
De vorige keer ingestelde selectie wordt zonder wijziging overgenomen.
  • Handhaven + multiselectielijst
De bestaande selectie wordt overgenomen, maar wel verschijnt de multiselectielijst, waardoor er nog meer artikelen kunnen worden geselecteerd of gedéselecteerd.
  • Wijzigen en opnieuw toepassen
De bestaande selectie wordt opnieuw toegepast, maar nu verschijnen alle ingestelde keuzes nogmaals in beeld, waarbij deze kunnen worden gewijzigd.
  • Geef na uw keuze OK

Selecteer

Referentielijst artikelen v t-m.jpg

In dit scherm maakt u de selectie van de artikelen die u wilt exporteren.

  • Dit kan een artikelreeks zijn, dan toetst u dit in door het eerste artikelnummer tot en met het laatste artikelnummer.
  • Na uw selectie klikt u op de groene bewaarknop.

NL1477A.jpg

Selecteer

Bij selecteer kunnen vier verschillende soorten selecties door elkaar heen worden gebruikt. Kruis voor een selectie de verschillende onderdelen aan.

  • Reeksen op artikelcode
Een reeks is een serie artikelen die tussen de eerste en laatst aangegeven artikelcode liggen. De keuze begint met het ingeven van een bestaand artikel. Wanneer de artikelcode niet volledig is ingevuld verschijnt de zoeklijst waaruit een regel moet worden gekozen. Dit is het eerste artikel. Vervolgens wordt het tweede artikel op dezelfde wijze opgezocht. Dit is het laatste artikel van de reeks, waardoor de reeks bepaald is. Hierna kan door middel van de 'tabtoets' worden bepaald of de reeks moet worden geselecteerd (vinkje staat onder Sel) of juist op een eerdere gegeven reeks moet worden uitgezonderd (vinkje staat onderUitz). De regel wordt afgesloten door een 'enter' of 'return'.
Op dezelfde wijze kunnen achter elkaar meerdere reeksen worden geselecteerd of uitgezonderd op een eerder ingegeven reeks. Iedere volgende ingave bepaalt of de aangegeven reeks wordt 'toegevoegd' of weer wordt 'uitgezet'. Wanneer een foute reeks is geselecteerd of uitgezonderd kan deze op de volgende regel opnieuw worden bepaald. De laatst ingegeven wijzigingen zijn daarbij bepalend.
  • Rubrieken van - t/m
    • Bij Artikelgroep kan een reeks van ... t/m ... artikelgroep worden ingegeven
    • Bij EAN-code een reeks Ean-codes van ... t/m ...
  • Speciaal
NL1396A.jpg
Maak een keuze uit één of meerdere van de bovenstaande artikelaanduidingen.
NL1397A.jpg
Hiermee wordt aangegeven hoe een met de eerder aangevinkte rubrieken moet worden omgegaan :
  • Uitsluitend
Wanneer meerdere rubrieken zijn aangevinkt wordt een artikel alleen geselecteerd indien aan alle voorwaarden is voldaan (bijvoorbeeld een artikel is vervallen en uitverkocht)
  • Combinatie
Wanneer meerdere rubrieken zijn aangevinkt wordt een artikel alleen geselecteerd indien aan alle voorwaarden is voldaan (bijvoorbeeld een artikel is vervallen en uitverkocht)
  • Of of
Wanneer meerdere rubrieken zijn aangevinkt wordt een artikel geselecteerd indien aan een van de twee voorwaarden is voldaan (bijvoorbeeld een artikel is vervallen of uitverkocht)
  • Keer resultaat speciaalselectie om
De selecties die eerder zijn gegeven worden nu als NIET gelezen, waardoor bijvoorbeeld alle artikelen die niet zijn uitverkocht kunnen worden afgebeeld.
  • Multiselectielijst
NL2055A.jpg
Maak een keuze uit de volgorde van het overzicht : op artikelcode of op artikelomschrijving.
Vervolgens verschijnt een multiselectielijst, waaruit artikelen kunnen worden geselecteerd of weer gedeselecteerd worden.

Afbeeld opties

  • Vermeld selectiegegevens
Door deze optie aan te vinken worden de ingestelde selectiegegevens op het eerste blad vermeld, waardoor later altijd kan worden nagegaan wat de ingestelde selectie is geweest.
Klik hier voor meer informatie over de bovengenoemde velden


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Rapportlijst


Menu Leveranciers

Inkoper menu Leveranciers.jpg

Klik hier voor meer informatie over de bovengenoemde velden


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Handleiding Inkoper Leveranciers opdracht Volledig overzicht.jpg

Volledig overzicht

Klik hier voor meer informatie over de bovengenoemde velden


Inkoper menu

Home | Inkoper  Archief  Wijzig  Leveranciers  Artikelen  Inkoop  Lijsten  Speciaal 

Handleiding Inkoper Leveranciers opdracht Print etiketten.jpg

Print etiketten

NL1389B.jpg

NL1615A.jpg


Instellen etiketten

Bij deze keuzes kan van iedere maat etiketten gebruik gemaakt worden op ieder soort printer.

Kassabeheerder venster Maak etiketteninstelling.jpg

De instellingen zijn als volgt :

Instelling Omschrijving
Afdrukken op kettingformulier aankruisen als van een matrixprinter gebruik wordt gemaakt
Breedte in mm de breedte van het etiket zelf
Hoogte in mm de hoogte van het etiket zelf
Aantal naast elkaar het aantal etiketten naast elkaar
Aantal onder elkaar het aantal etiketten onder elkaar
Bovenmarge in mm de ruimte tussen de bovenrand van het papier en het bovenste etiket
Linkermarge in mm de ruimte tussen de linkerkant van het papier en her linkeretiket
Tussenruimte in mm de tussenruimte tussen twee etiketten naast elkaar
Startetiket het eerste etiket op het vel dat geprint moet worden. De telling is van linksboven naar rechtsonder

Instellen marges

Bij een aantal soorten etiketten kan de boven-en ondermarge worden ingesteld.

NL1792A.jpg

Voor de meeste printers moet de bovenmarge op -2 en de linkermarge op 1 ingesteld worden.

De meeste Laserpinters printen niet van rand tot rand, maar hebben een boven- en ondermarge. Deze kan per printer verschillend zijn, waardoor de opdruk op de etiketten kan verschuiven. Door deze instelling kan dit printgebied worden bijgesteld.